Ta strona wykorzystuje cookies, sprawdź po co i dlaczego Rozumiem i akceptuje

PLN / OSOBA

Szczegóły oferty

-
?
wg programu
2 osoby
Organizator:
Ta oferta jest niedostępna dla wybranej kombinacji osób.
Zmień liczbę uczestników i kliknij "Przelicz".

Kalkulacja


Oblicz cenę dla wybranej liczby osób


Brak oferty spełniającej Twoje kryteria.
Zmień liczbę uczestników w zakładce "Przelicz".

Opis

Program:

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd do Ołomuńca, historycznej stolicy Moraw. Miasto zachwyca zabytkami architektury i regionalnymi specjałami. Od jego nazwy pochodzi określenie charakterystycznych serów ołomunieckich, których słony smak sprawia, że są doskonałą zakąską do piwa. Po zwiedzaniu Ołomuńca, udamy się do Muzeum Twarożków w Losticach (lunch*). Przejazd do Litovela – miejscowości, która od XIV wieku związana jest z warzeniem piwa. Zwiedzanie browaru połączone będzie z degustacją piwa Litovel, które cechuje dobra kompozycja ekstraktu słodowego i aromatycznych odmian chmielu pochodzenia czeskiego. Przejazd do Brna – drugiego, co do wielkości miasta na terenie Czech. Przespacerujemy się po centrum miasta i zobaczymy m.in.: gotycką Katedrę Piotra i Pawła na wzgórzu Petrov, ratusz, którego strzeże krokodyl, wielki zegar astronomiczny, klasztor Kapucynów z kryptą oraz zamek Špilberk nazywany więzieniem narodów. Na kolację szef kuchni zaserwuje tradycyjne czeskie potrawy: zupę cebulową (cibulova polevka) i gulasz z houskowymi (bułczanymi) lub bramborowymi (ziemniaczanymi) knedlami. Będzie też czas na degustację wysokoprocentowych alkoholi czeskich, jak śliwowica, absynt czy becherovka. Przejazd do hotelu, nocleg.
2 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Mikulova, nierozłącznie związanego z produkcją wina morawskiego. To królewskie miasto, nad którym góruje barokowy zamek usiane jest winnicami. Zwiedzimy zamek i rozległe piwnice, w których zorganizowano ekspozycję prezentującą różne ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie. Czas wolny na lunch*, podczas którego poznamy najbardziej typowe czeskie danie: „Vepřo knedlo zelo“ – pieczeń wieprzową z bułczanymi knedlikami i gotowaną kapustą. Przejazd do przygranicznego miasteczka Znojmo - centrum słynnego regionu winiarskiego. Zajrzymy do podziemi, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod zabytkowym centrum miasta. Podczas zwiedzania poznamy historię Znojma, w tajemniczej podziemnej ekspozycji zobaczymy pracownię alchemika i przykładowe cele więzienne. Trafimy także do dawnej Sali sądowej, w której urządzono winotekę. Po zwiedzaniu czas na kolację. Tym razem obfitować będzie ona w produkty ze świniaka. Tradycyjna „morawska zabijaczka - raut” serwowana jest w formie szwedzkiego bufetu. Do kolacji proponujemy kufel klasycznego czeskiego piwa. Przejazd do hotelu na nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do wpisanego na listę UNESCO zespołu pałacowo – parkowego Lednice-Valtice. Znajdują się tu otoczone ogrodami dostojne zamki, należące do rodu Lichtensteinów, jednego z najbogatszych arystokratycznych rodów Moraw. Po zwiedzaniu czas na lunch*. Miejscowe restauracje zapraszają na aromatyczną zupę czosnkową (cesnekova polevka) i „svickovou na smetane” (polędwica na śmietanie). Będzie także czas na kawę i jeden ze słodkich deserów: horké maliny czy rakvičky z bitą śmietaną. Następnie kontynuacja zwiedzania. Udamy się do Valtickich podziemi – unikatowego labiryntu podziemnych korytarzy łączących piwnice winne. Zamek Valtice znany jest z tradycji winiarskiej - w tutejszym Salonie Win można skosztować tego wspaniałego morawskiego trunku. Po całodziennym zwiedzaniu przejazd nad Kanał Baty i widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Podczas wycieczki czekają na nas malownicze krajobrazy i degustacja morawskiej śliwowicy, której smak jest wyjątkowo harmonijny. Przejazd do hotelu na kolację: zupa - bramborova polevka i smażeny syr z hranolkami i tatarskou omacku (panierowany, smażony ser żółty z frytkami i sosem tatarskim). Nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zlinu, miasta o wyjątkowej architekturze. Tu urodził się Tomasz Bata, założyciel fabryki produkującej obuwie. Zwiedzimy Muzeum Baty, w którym zgromadzonych jest ponad tysiąc eksponatów prezentujących dzieje zlínskich zakładów oraz historię rzemiosła obuwniczego. Nad miastem góruje tzw. Wieżowiec Baty. Wjedziemy na jego najwyższe piętro, aby podziwiać widok na kolonię Batowskich domków. Następnie przejazd do Kromieryża – kolejnego pięknego miasta naszych południowych sąsiadów. Zobaczymy wpisany na listę UNESCO barokowy Pałac Arcybiskupi i Ogród Kwiatowy – unikatowy przykład ogrodu barokowego. Na obiad* proponujemy utopenca – rodzaj kiełbasy z kawałkami słoniny marynowanej w zalewie octowej czy nakládaný hermelin – marynowany w oleju ser typu camembert, które świetnie będą pasować do ostatniego podczas tej wycieczki kufla czeskiego piwa. A czeskie piwo w Czechach smakuje najlepiej na świecie. Wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.

Świadczenia:

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu*** w okolicy Brna. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia czeska.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Uwagi praktyczne:

Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Obowiązkowo należy zabrać ważny dowód osobisty (dotyczy obywateli UE) lub paszport.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przejazd: Katowice – Ołomuniec (200 km) - ok. 4 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

Informacja o cenie:

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodnicy lokalni, Tour Guide. Koszt – ok. 1.350 CZK,
- pozostałych posiłków wymienionych w programie (3 lunche, 1 obiad) ok. 1.200 CZK.
1. Ołomuniec, Czechy
2. Litovel, Czechy
3. Brno, Czechy
4. Mikulov, Czechy
5. Znojmo, Czechy
6. Valtice, Czechy
7. Lednice, Czechy
8. Kroměříž, Czechy

Komentarze