Ta strona wykorzystuje cookies, sprawdź po co i dlaczego Rozumiem i akceptuje

PLN / OSOBA

Szczegóły oferty

-
?
wg programu
2 osoby
Organizator:
Ta oferta jest niedostępna dla wybranej kombinacji osób.
Zmień liczbę uczestników i kliknij "Przelicz".

Kalkulacja


Oblicz cenę dla wybranej liczby osób


Brak oferty spełniającej Twoje kryteria.
Zmień liczbę uczestników w zakładce "Przelicz".

Opis

Program:

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd w okolice Wilna, zakwaterowanie w hotelu i kolacja regionalna. Pierwsze spotkanie z kuchnią litewską, której podstawę stanowią różne kombinacje ziemniaków, mąki, mięsa, śmietany i twarogu, podawane na wiele sposobów, często jako nadziewane ciasta, pierogi i kluski. Spróbujemy tradycyjnego rosołu z litewskimi kołdunami, których zgodnie ze zwyczajem nie kroimy, lecz zjadamy w całości oraz czenaki - mięso zapiekane z warzywami. To doskonała, aromatyczna potrawa. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Wilna z przewodnikiem. Podczas spaceru zobaczymy m.in.: Ostrą Bramę - symbol miasta (jedyna zachowana brama miejska ze średniowiecznych murów obronnych), cerkiew św. Ducha, Muzeum Bursztynu i Uniwersytet Wileński z kościołem św. Jana. Odwiedzimy Zaułek Gotycki z kościołem św. Anny, będącym perełką architektoniczną, o którym Napoleon powiedział: „Ten kościół mógłbym na rękach zanieść do Paryża”. Następnie pomnik Adama Mickiewicza, plac katedralny z dzwonnicą i katedrą św. Stanisława i Władysława. Spacer uliczkami dawnej dzielnicy żydowskiej. Czas wolny na lunch, a potem degustacje trunków litewskich oraz zakupy produktów regionalnych np. kindziuka, sera jabłkowego, kwasu chlebowego, miodu pitnego. Powrót do hotelu na kolację przy dźwiękach kapeli ludowej. Rozpoczniemy ją litewskimi przystawkami: skilandis, inaczej kindziuk (wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu), słonina litewska, sery żółte i twarogowe, ciemne pieczywo żytnie wyrabiane na naturalnym zakwasie z dodatkiem kminku i miodu. Następnie spróbujemy zupy szczawiowej w wydaniu litewskim oraz zobaczymy w jaki sposób przygotowuje się cepeliny, których głównym składnikiem są gotowane i surowe ziemniaki oraz mięso wieprzowe. Smażony boczek z cebulą służy jako omasta, a wszystko posypane jest dużą ilością pachnącego majeranku. Zostaniemy również poczęstowani specjalną herbatą z litewskich ziół, z miodem. Nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zatrocza, gdzie zwiedzimy neoklasycystyczny pałac arystokratycznego rodu Tyszkiewiczów. Zabudowania pałacowe otacza park, zajmujący wierzchołek półwyspu pomiędzy jeziorami Galve i Skajście. Przejazd do Trok - jednego z najpiękniejszych miejsc na Litwie. Zapoznamy się z kulturą Karaimów (litewska
mniejszość narodowa), licznie zamieszkujących te tereny. Zwiedzanie malowniczo położonego miasteczka. Zobaczymy m. in. Bazylikę pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, domki Karaimów - skromne, drewniane z trzema oknami (jedno dla Boga, drugie dla Witolda, a trzecie dla domowników). Następnie przejdziemy do malowniczo położonego na wysepce zamku Wielkich Książąt Litewskich, mającego opinię najbardziej fotogenicznego w krajach bałtyckich oraz zwiedzimy muzeum na wodzie. Możliwość degustacji tzw. kybynów, czyli przysmaków kuchni karaimskiej. Są to duże pierogi z różnego rodzaju farszem, najczęściej mięsem lub kapustą i cebulą. W międzyczasie możemy skosztować sękacza - ciasta, które smakowało samej Barbarze Radziwiłłównie i za które kucharz otrzymał jej perły. Niebo w gębie! Następnie udamy się na rejs po jeziorze Galve. Powrót do hotelu na kolację, podczas której spróbujemy tradycyjnego chłodnika litewskiego, zrobionego z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i koperku, podawanego w temperaturze pokojowej bądź na zimno. Do tego kugelis (babka ziemniaczana) - danie przygotowane z ziemniaków i kawałków kurczaka, zapiekane w piekarniku. Na deser zjemy tradycyjne ciasto z owocami sezonowymi. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach porannych.

Program fakultatywny:

- rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR

Zakwaterowanie:


Świadczenia:

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu o standardzie**/*** lub pensjonacie w okolicy Wilna. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 obiadokolacje serwowane.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, DVD, video i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Uwagi praktyczne:

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, występy kapeli regionalnej, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 40 EUR,
- programu fakultatywnego: rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR,
- pozostałych posiłków i degustacji wymienionych w programie: lunch w Wilnie ok. 10 EUR, lunch karaimski w Trokach ok. 10 EUR, degustacja trunków litewskich ok. 15 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Warszawy i Białegostoku.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Białystok - Wilno (ok. 330 km) - ok. 6 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 350 km.

Filmy:
1. Wilno, Okręg wileński, Litwa
2. Troki, Okręg wileński, Litwa

Komentarze