AZERBEJDŻAN – kulinarnym szlakiem od Gór Kaukazu do Morza Kaspijskiego:Niezwykła podróż pachnąca szafranem, mająca smak jednej z najbardziej ciekawych i oryginalnych kuchni na świecie. Potrawy przygotowywane według najlepszych, tradycyjnych przepisów, które będzie można skosztować podczas wieczornych biesiad. Degustacje czarnego kawioru, wędzonego jesiotra, miejscowych słodyczy. Odwiedziny na plantacji herbaty i szafranu.
Dzień 1:Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw Logos Tour. Wylot do Azerbejdżanu.
Dzień 2:BAKU
Przylot do Baku. Transfer do hotelu i zakwaterowanie. Śniadanie. Zwiedzanie Baku, największego i najbogatszego miasta Kaukazu. Najstarsza część miasta İçəri Şəhər wpisana na listę UNESCO – charakterystyczne wąskie, małe uliczki, podwórka, zaułki, stare domy z oszklonymi balkonami. Zwiedzanie średniowiecznego pałacu szirwanszachów. W przerwie zwiedzania tradycyjny azerbejdżański stół herbaciany, gdzie do herbaty z samowara podawane są konfitury, wypieki, orzechy z rodzynkami. Spacer po centrum miasta z architekturą z okresu słynnej gorączki naftowej z przełomu XIX/XX w. Zwiedzanie Muzeum Historycznego znajdującego się w pałacu znanego milionera Zeynalabdina Tağıyeva. Powitalna kolacja w jednej z najbardziej znanych bakińskich restauracji o oryginalnym wystroju, z występem zespołu folklorystycznego prezentującego tradycyjne tańce. Głównym daniem kolacji będzie sac: kilka rodzajów mięsa smażonych w specjalnym naczyniu, razem z warzywami i innymi dodatkami, dzięki czemu mięso przechodzi ich aromatem. Po kolacji nocny spacer po Baku. Centrum miasta jest przepięknie oświetlone i w nocy odkrywa się je na nowo.
Dzień 3:BAKU – ŞAMAXI – OĞUZ
Śniadanie. Wcześnie rano przejazd na zachód kraju wzdłuż południowych skłonów Wielkiego Kaukazu. Na zachód od İsmayıllı są one pokryte gęstymi lasami, a rzeki w swym górnym biegu płyną w malowniczych wąwozach. Skryte w wąwozie mauzoleum Diri Baba z XV w. sprawiające wrażenie jakby było przymocowane do skały. Zwiedzanie okazałego meczetu Cümə w Şamaxı z VIII w. i Yeddi Gümbəz położonego na wzgórzach w pobliżu miasta. Przejazd do otoczonej wysokimi górami osady Lahıc, gdzie zachowała się stara kamienna zabudowa. Lahıc słynie z produkcji ręcznie kutych wyrobów miedzianych. Przejazd do leżącego u podnóża pokrytych lasami gór miasteczka Oğuz. Biesiada u miejscowych mieszkańców w liczącym ponad 100 lat domu udińskiej rodziny.
Dzień 4:OĞUZ – ŞƎKI
Śniadanie. Przejazd do miasta Şəki, jednego z najstarszych i najpiękniej położonych miast Azerbejdżanu. Miasto słynie z rzemiosł, które zachowały się do dziś, a zwłaszcza z produkcji jedwabiu. Można tu kupić m.in. tradycyjne jedwabne chusty kəlağayı, hafty, kaukaskie czapki. Po drodze tradycyjne azerbejdżańskie śniadanie, czyli chleb pieczony w glinianym piecu təndir, nabiał i świeżo zaparzana herbata, miejscowe sery i twaróg, miód, wypieki oraz qaymaq (rodzaj gęstej śmietanki). Będzie można zjeść takie dania jak kükü – rodzaj omletu z kilkoma rodzajami ziół oraz çığırtma – podsmażane pomidory zalewane jajkami i zapiekane. Zwiedzanie Xan Sarayı (Pałacu Szekińskich Chanów) z XVIII w., wpisanego na listę UNESCO, który zdobią malowidła o żywej, intensywnej kolorystyce. Atmosferę pałacu tworzą też barwne okna. Wizyta w centrum tradycyjnych rzemiosł. Zabytkowy karawanseraj z XVIII w. Degustacja miejscowych słodyczy, do których podana będzie lokalna herbata. Zwiedzanie okazałego, zabytkowego domu rodziny Şəkixanov którego wnętrza przypominają pałac szekińskich chanów. Odwiedziny sklepu firmowego przy kombinacie jedwabniczym w Şəki. Albańska cerkiew w miejscowości Kiş, najstarsza świątynia chrześcijańska na Kaukazie. Kolacja z regionalną kuchnią. Głównym daniem kolacji będzie piti, danie przygotowane w specjalnych glinianych dzbanuszkach.
Dzień 5:ŞƎKI – ZAQATALA – QAX
Śniadanie. Degustacja miejscowych miodów, z których słynie region. Przejazd do miejscowości Zaqatala. To jeden z posiadających najbogatszą przyrodę zakątków Kaukazu. Wizyta na plantacji herbaty. Następnie degustacja miejscowej kuchni w malowniczym lesie z widokiem na górską dolinę. Jednym z serwowanych dań będzie mahara oraz naleśniki z kasztanami. Spacer po İçəri Bazar w Qax, dzielnicy o starej tradycyjnej zabudowie, którą gruntownie odrestaurowano. Przejazd do İlisu, jednej z najpiękniej położonych miejscowości na Kaukazie. Kamienne domy İlisu są zbudowane z rzecznego kamienia, w charakterystycznym stylu tego regionu. Spod wieży Sumuqala rozpościera się efektowny widok na masyw Wielkiego Kaukazu. Kolacja z regionalną kuchnią. Głównym daniem kolacji będą szaszłyki oraz małe pierożki nadziewane mięsem, serem lub miejscowymi ziołami i trawami do których podaje się sos z przetartych śliw alça.
Dzień 6:QAX – BAKU
Śniadanie. Powrót do Baku. Po drodze cerkiew Cotari w Nic, wioski zamieszkanej przez Udinów, potomków kaukaskich Albanów. Degustacja win oraz owocowych wódek jednej z najbardziej znanych firm winiarskich w Azerbejdżanie. Podczas degustacji będą serwowane lokalne przekąski. Przejazd do Qəbələ, regionu, w którym przyroda wzbudza prawdziwy zachwyt. Wjazd kolejką linową na wysokość 1920 m z którego roztacza się widok na cały region. Postój na lokalnym bazarze, nieopodal wioski Vəndam, gdzie sprzedawane są owoce, kompoty, marynaty, soki, przyprawy, zioła lecznicze a także wiele rodzajów konfitur. Przejazd do Baku. Kolacja z regionalną kuchnią. Głównym daniem kolacji będzie, król azerbejdżańskiego stołu i specjalność kuchni Azerbejdżanu – płow, podany w swojej najbardziej efektownej odmianie - Płow Szacha (Królewski Płow).
Dzień 7:PÓŁWYSEP APSZEROŃSKI
Śniadanie. Zwiedzanie Półwyspu Apszerońskiego (Abşeron), na którym leży Baku. Dawniej w wielu miejscach płonęły tu „wieczne ognie” czyli palący się na powierzchni gaz ziemny. Klimat na półwyspie sprzyja uprawie fig, winogron, pomidorów, które nie mają sobie równych na całym Kaukazie. Abşeron zasłynął również z uprawy szafranu, najdroższej przyprawy na świecie nazywanej „czerwonym złotem”. Zwiedzanie świątyni ognia Atəşgah w Suraxanı. Wizyta na plantacji szafranu. Degustacja kulinarnych specjałów z szafranem: konfitur, sera, lemoniady, wódki oraz herbaty. Zamek w Mərdəkan z XII w. oraz mauzoleum Mir Mövsüm Ağa, będącego miejscem pielgrzymek i religijnego kultu mieszkańców Abszeronu. Jedna z sal modlitewnych mauzoleum, pokryta majoliką o błękitnawym odcieniu i roślinnym ornamencie przypomina budowle Samarkandy. Yanar Dağ („Płonąca Góra”), jedno z najciekawszych miejsc na półwyspie, gdzie od wieków płoną ognie na powierzchni ziemi. Odwiedziny jednego z największych bakińskich bazarów Təzə Bazar, gdzie sprzedawane są świeże i suszone owoce, warzywa, najróżniejsze przyprawy, czarny kawior, orzechy, kasztany oraz azerbejdżańska herbata. Degustacja czarnego kawioru i wędzonego jesiotra, do degustacji podawany jest miejscowy alkohol. Kolacja z regionalną kuchnią. Głównym daniem będzie dolma, odpowiednik polskich gołąbków oraz dynia faszerowana mięsem z suszonymi owocami.
Dzień 8:Transfer na lotnisko. Wylot do Europy. Przylot do Warszawy.
I RATA:1000 PLN płatna przy zapisie
II RATA:płatna na 45 dni przed wyjazdem
Cena obejmuje:
- przeloty międzynarodowe rejsowymi liniami lotniczymi w klasie ekonomicznej,
- przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem,
- 6 noclegów; zakwaterowanie w hotelach 4*, pokoje 2-os., dopłata do pokoju 1-os. 1800 PLN,
- 6 śniadań, 6 kolacji – w tym:
- biesiadę u miejscowych mieszkańców wraz z degustacją miejscowego alkoholu,
- tradycyjny azerbejdżański stół herbaciany,
- tradycyjne azerbejdżańskie śniadanie,
- degustację miejscowych słodyczy w Şəki,
- degustację miejscowej kuchni w Zaqatala,
- degustację win, wódek i brandy w Qəbələ,
- degustację produktów z szafranem,
- degustację czarnego kawioru i wędzonego jesiotra,
- bilety wstępu,
- opiekę polskiego pilota-przewodnika,
- ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NNW, bagaż).
UWAGA !:
- Zgodnie z Warunkami uczestnictwa do ceny imprezy zostanie doliczona składka na TFG - 13 PLN oraz bezzwrotna składka na TFP - 13 PLN.
- Na 45 dni przed wyjazdem należy złożyć w biurze skan paszportu (strona ze zdjęciem zeskanowana w kolorze w formacie JPG), 1 wypełniony formularz oraz uiścić opłatę za wizę 150 PLN i za pośrednictwo wizowe 200 PLN. Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki oraz posiadać min. 2 strony wolne.
- Na zwyczajowe napiwki sugeruje się przeznaczyć ok. 50 EUR.
Uprzejmie informujemy, że więcej informacji o składkach na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy, dostępnych jest na naszym blogu we wpisie zatytułowanym
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz PomocowyTerminy:11.10 - 18.10.2025, 8300.00 PLN
KL 60 000 EUR (w tym CP), NNW 16 000 PLN, BP 2000 PLN, OC 30 000 EUR