MOŁDAWIA dla Koneserów – Szlakiem wina i dziedzictwa kulturowego:Zabytkowe monastyry, twierdze oraz winnice, które swym rozmachem przypominają podziemne miasta. Milesti Mici - największa winnica świata. Szlachetne wina, które zyskały uznanie koneserów. Wspaniała, lokalna kuchnia z regionalnymi przysmakami z ekologicznych upraw. Lokalny folklor i rękodzieło. Klimatyczne wioski i miasta - relikty socrealizmu. Bielce wraz ze Stowarzyszeniem „Dom Polski”, które wspiera mołdawską Polonię w utrzymaniu kultury i tożsamości narodowej. Wizyta w Terytorium Autonomicznej Gagauzji zwieńczy podróż po jednym z bardziej intrygujących i nieznanych krajów Europy. Wino i jego kultura czyli największy skarb narodowy Mołdawii.
Dzień 1:KISZYNIÓW
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Mołdawii, intrygującego kraju poza utartymi szlakami Europy. Przylot do Kiszyniowa. Panoramiczny objazd miasta, które być może nie zachwyca urodą, ale zaciekawia historią oraz architekturą socrealizmu, modernizmu w czystej postaci. Potężne blokowiska, pompatyczne budynki administracyjne, brutalistyczne obiekty tworzą dość intrygującą, spójną tkankę miejską. Kameralne centrum stolicy może poszczycić się z kolei kilkoma historycznymi budowlami i okalającymi je rozległymi parkami. Nie bez przyczyny Kiszyniów nazywany jest jedną z zielonych stolic Europy. Na trasie m.in. Łuk Triumfalny, Cerkiew Narodzenia Pańskiego i Bulwar Stefana Wielkiego z jego postumentem, budynek Opery, imponujący Pałac Prezydencki oraz Teatr Główny. Transfer do hotelu doskonale zlokalizowanego w sercu miasta. Powitalna kolacja w restauracji w ludowym wydaniu z muzyką na żywo i pierwsza okazja do spróbowania wyśmienitych potraw mołdawskich; placinte delicoase (pyszne placuszki) w wytrawnym lub słodkim wydaniu, mamałyga będąca wizytówką Mołdawii, sycące zupy i inne dania.
Dzień 2:MONASTYR CURCHI – STARY ORGIEJÓW (ORHEIUL VECHI) – WIOSKA BUTUCENI – WINNICA CRICOVA – WINNICA PURCARI
Śniadanie w hotelu. Przejazd do wioski Curchi, w której znajduje się jeden z najciekawszych i najładniejszych przykładów sakralnej besarabskiej architektury XIX wieku – Monastyr Curchi. Następnie przejazd do jednego z najbardziej malowniczych, pocztówkowych miejsc Mołdawii – Starego Orgiejowa, położonego w pięknej dolinie meandrującej rzeki Raut, która utworzyła tutaj szeroki kanion z otaczającymi go stromymi zboczami. Sam widok ze wzgórza zapiera dech. Ten rozległy park archeologiczno-etnograficzny z kompleksem klasztornym Orheiul Vechi stanowi obecnie dumę Mołdawii i zarazem najcenniejszą atrakcję kraju. Na miejscu można podziwiać m.in. wykuty w skale pradawny monastyr, muzeum historyczne, starożytne wykopaliska osiedla Daków (V- III w. p.n.e.) oraz liczne jaskinie, zaadaptowane przez mnichów na cele klasztorne. W jednej z nich, oświetlonej kilkoma świecami, odymionej, pełnej złoconych ikon panuje szczególnie mistyczna atmosfera. Jedynym świadkiem jest tutaj mnich, który ukryty w mroku nadzoruje to bezcenne miejsce. Następnie wizyta w wiosce Butuceni, ukrytej pośród zielonych pagórków w dolinie przy rzece Raut. Kolorowe, stare chaty, sielska atmosfera i wyśmienita tradycyjna kuchnia z lokalnych produktów czynią to miejsce niezwykle urokliwym. Przerwa na obiad w restauracji urządzonej w bardzo sielskim stylu. W trakcie obiadu występ folklorystyczny, tradycyjne śpiewy i tańce. Na koniec tego emocjonującego dnia zwiedzanie prestiżowej Winnicy Cricova. Winnica słynie z olbrzymich podziemnych piwnic, które mają prawie 120 km długości i stanowią niemal podziemne miasto. Poruszać po nim się można jedynie elektrycznymi meleksami, mijając nieskończone rzędy większych i mniejszych beczek, kolekcje ponad miliona butelek wina. Na zwiedzających czekają także prywatne kolekcje, gdzie swoje wina przechowują Putin, Merkel czy inni wielcy tego świata. W winnicy znajdują się imponujące podziemne sale degustacyjne, każda urządzona w innym stylu. W jednej z nich okazja do degustacji kilku gatunków wina. Przejazd na nocleg do winnicy-hotelu Chateau Purcari. Wyjątkowych przeżyć dostarczy nocleg na terenie jednej z prestiżowych winnic, gdzie można bliżej poznać kulturę winiarstwa i posmakować doskonałych win, z których słynie Mołdawia. Nocleg.
Dzień 3:WIOSKA CROCMAZ – WINNICA ET CETERA – WINNICA PURCARI
Śniadanie w winnicy. Przejazd do wioski Crozmaz i wizyta w ciekawym Muzeum Etnograficznym znajdującym się przy tutejszej szkole. Następnie przejazd do kameralnej winnicy Et Cetera prowadzonej przez rodzinę Luchianov, która stosuje unikalną kombinację nowoczesnych technik i tradycyjnych metod produkcji wina. Na terenie winnicy będzie serwowany obiad połączony z degustacją wina. Okazja do skosztowania wina prosto z beczek. Powrót do winnicy – hotelu Chateau Purcari. Wizyta w Purcari, najstarszej winnicy kraju z XII w., słynącej z licznych nagród w światowych mistrzostwach winiarskich. Tutejsze „Negru de Purcari” od wielu lat jest dostarczane na brytyjski dwór królewski. Winnica położona jest w jednym z najlepszych klimatycznie regionów w tym kraju do uprawiania winorośli. Nie bez przyczyny te walory na podobieństwo tych z rejonu Bordeaux docenili francuscy osadnicy, którzy rozwinęli uprawę winorośli na tych terenach w XVIII wieku. Winnica została uhonorowana przez cara Mikołaja I tytułem pierwszej winnicy Besarabii. Odtąd jej wyroby zaczęły gościć na stołach europejskich koronowanych głów. Okazja do degustacji 4 rodzajów win podczas kolacji w pięknej scenerii. Nocleg w winnicy.
Dzień 4:CAUSENI – WINNICA CASTLE MIMI – WINNICA ASCONI
Śniadanie w winnicy. Przejazd do miejscowości Causeni. Wizyta w Cerkwi Zaśnięcia Matki Bożej z przełomu XVII i XVIII wieku, która posiada unikalną architekturę. Z zewnątrz wydaje się dosyć mała, lecz wchodząc do środka zaskakuje swoją przestronnością. Dodatkowo Cerkiew została zbudowana zgonie z ówczesnymi zasadami, częściowo pod ziemią. Przejazd do wioski Bulboaka. Wizyta w jednej z najciekawszych architektonicznie winnic na świecie - Winnicy Castel Mimi, która tworzy wraz z hotelem i restauracją ogromny, luksusowy kompleks. Jej unikatowość wynika z tego, iż znajduje się w odnowionym zamku, na którego kolejnych piętrach odbywały się poszczególne procesy wytwarzania wina. Poprzez specjalne otwory wino spływało na niższe kondygnacje. Zwiedzanie winnicy, obiad wraz z degustacją win. Następnie przejazd do miejscowości Puhoi. Wizyta w Asconi Winery, rodzinnej winiarni utworzonej w 1994 roku mającej na celu produkcję jak najlepszej jakości wina, łącząc najnowsze technologie wraz z lokalnymi tradycjami. Degustacja kilku rodzajów win. Powrót do Kiszyniowa.
Dzień 5:CLISOVA NOUA – BIELCE (BALTI) – SOROKI
Przejazd z Kiszyniowa do wioski Clisova Noua. Wizyta w wiosce Clisova Noua, słynącej z tradycyjnego rzemiosła tkania unikatowych dywanów, kultywowanego na tych terenach od wieków. Ręcznie tkane, mołdawskie dywany zostały wpisane na listę UNESCO jako cenne dziedzictwo kulturowe. Zwiedzanie Muzeum Rękodzieła i Dywanów „Arta Rustica”. Wizyta w kompleksie rzemieślniczym. Okazja do bliższego poznania tego unikatowego rzemiosła w mistrzowskiej klasie tkania i modelowania dywanów. Proces tworzenia jednego oryginalnego płótna trwa kilka miesięcy. Rzemieślnicy często czerpią inspirację z przeszłości wykorzystując dawne wzory uchwycone na starych zdjęciach. Przejazd do miejscowości Bielce. Zwiedzanie miasta wraz z wizytą w Stowarzyszeniu „Dom Polski”, które wspiera mołdawską Polonię w utrzymaniu kultury i tożsamości narodowej. Obiad w lokalnej restauracji. Następnie przejazd do Soroki, jednego z najważniejszych i najstarszych miast mołdawskich. Najcenniejszym zabytkiem jest kamienna twierdza z XV wieku – perła architektury fortyfikacyjnej Mołdawii. To właśnie ona zdobi mołdawskie dowody osobiste. Jej malownicze położenie tuż nad rzeką Dniestr, która wije się tutaj wyjątkowo pięknie i arcyciekawa historia z polskim wątkiem zachęca do odwiedzin (z zewnątrz). Tuż za rzeką rozpościera się Ukraina. Soroki powszechnie uważane jest również za stolicę mołdawskich Cyganów. Jedną z głównych atrakcji miasta jest cygańska dzielnica, która wzbudza zainteresowanie, a zarazem mieszane uczucia. Wszystko za sprawą rezydencji pełnych przepychu i przypominających zamki z balkonikami i fantazyjnymi wieżyczkami. Bujne budownictwo, śmiałe połączenie stylów architektonicznych pokazuje bogactwo i pozycję cygańskich rodów na tych ziemiach. Następnie rzut oka na dolinę Dniestru. Na stromym klifie wzniesiono pomnik Świecę Wdzięczności. Miejsce zapewnia malownicze i niezapomniane widoki. Powrót w okolice Kiszyniowa.
Dzień 6:TERYTORIUM AUTONOMICZNEJ GAGAUZJI (KOMRAT – BESALMA) – WINNICA MILESTI MICI
Tego dnia niezapomnianych wrażeń dostarczy wycieczka do Terytorium Autonomicznego Gagauzji, które zamieszkuje grupa etniczna będąca potomkami według jednej z teorii średniowiecznych plemion tureckich. Okazja do poznania tradycji niezwykłego ludu, jedynych przedstawicieli pochodzenia tureckiego związanych z Kościołem prawosławnym. Unikatowe jest to, że Gagauzja posiada własny hymn, godło, flagę oraz parlament i uniwersytet. Charakterystycznymi elementami pejzażu Gagauzji są wioski z kolorowymi i zdobionymi chatami. Ciekawe detale architektoniczne można zaobserwować na dachach tradycyjnych chat. Panoramiczny objazd stolicy Komrat. Przejazd do lokalnej restauracji serwującej specjały kuchni gagauskiej. Okazja do spróbowania tradycyjnych potraw przy kieliszku domowego wina. Następnie wizyta w wiosce Besalma, w której znajduje się interesujące Muzeum Historii i Etnografii Gagauzów. Ostatnim punktem programu jest wizyta w największych na świecie podziemnych piwnicach winnicy Milestii Mici. Wydrążone w miękkim wapieniu 80 m pod ziemią piwnice, kryją największą na świecie kolekcję win, wpisaną do Księgi rekordów Guinnessa. Ogromne wrażenie robią rzędy dębowych beczek w podziemnych korytarzach, które ciągną się w nieskończoność. Pożegnalna kolacja z degustacją win, nawet 5 gatunków w tym klimatycznym miejscu zakończy podróż po tym tak niepozornym, a zarazem fascynującym kraju Europy.
Dzień 7:KISZYNIÓW
Po śniadaniu ostatni rzut oka na stolicę. Chwila do własnej dyspozycji i możliwość wizyty na Głównym Bazarze, który ma niezwykły, autentyczny koloryt. Zapewne można tutaj kupić dosłownie wszystko i warto spróbować kwasu chlebowego z ogromnej beczki ustawionej przy wyjściu z bazaru. Okazja do oryginalnych zakupów. Obiad w lokalnej restauracji. Transfer na lotnisko w Kiszyniowie. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.
I RATA:2000 PLN płatna przy zapisie
II RATA:płatna na 45 dni przed wyjazdem
Cena obejmuje:
- przeloty międzynarodowe rejsowymi liniami w klasie ekonomicznej,
- przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem,
- 4 noclegi w hotelu 4* w Kiszyniowie, w doskonałej lokalizacji w sercu miasta, pokoje 2-os.,
- 2 noclegi w hotelu na terenie prestiżowej winnicy CHATEAU PURCARI, pokoje 2-os.; dopłata do pokoju 1-os. na całej trasie 1900 PLN,
- 6 śniadań, 6 obiadów, 3 kolacje, w tym;
- obiad - narodowe dania kuchni mołdawskiej z domowym winem,
- obiad w Castel Mimi,
- obiad w restauracji serwującej tradycyjną kuchnię gaugaską i domowe wino,
- obiad w lokalnej restauracji w Bielce,
- powitalną kolację w lokalnej restauracji w Kiszyniowie z muzyką na żywo,
- kolację w winnicy Purcari z winem,
- pożegnalną kolacją w winnicy Milesti Mici,
- wizytę i degustację 4 gatunków wina w winnicy Cricova,
- wizytę i degustację 4 gatunków wina i przekąsek w winnicy Purcari,
- wizytę i degustację 4 gatunków wina w winnicy Et Cetera,
- wizytę i degustację 4 gatunków wina w winnicy Castel Mimi,
- wizytę i degustację 5 gatunków wina w winnicy Asconi,
- wizytę i degustację 5 gatunków wina w winnicy Milesi Mici,
- bilety wstępu do zwiedzanych obiektów (wg programu),
- wycieczkę do Terytorium Autonomicznego Gagauzji,
- występ folklorystyczny,
- opiekę polskiego pilota,
- usługi lokalnych przewodników,
- ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NNW, bagaż).
UWAGA !:
- Zgodnie z Warunkami uczestnictwa do ceny imprezy zostanie doliczona składka na TFG - 10 PLN oraz składka na TFP - 10 PLN.
- Obywatele polscy mogą wjeżdżać na terytorium Mołdawii na podstawie dowodu osobistego (nie dotyczy wjazdu na teren tzw. Republiki Naddniestrzańskiej).
- Na zwyczajowe napiwki należy przeznaczyć ok. 50 EUR.
- *W terminie październikowym „Festiwal Wina” - w dniu 2 wycieczki zamiast wizyty w Monastyrze Curchi udział w festiwalu wina w Kiszyniowie.
Uprzejmie informujemy, że więcej informacji o składkach na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy, dostępnych jest na naszym blogu we wpisie zatytułowanym
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz PomocowyTerminy:04.10 - 10.10.2025, 9970.00 PLN
KL 30 000 EUR (w tym CP), NNW 10 000 PLN, BP 1000 PLN, OC 30 000 EUR