TURCJA - Sylwester w Stambule dla Koneserów:Stambuł – perła Orientu. Rejs statkiem po Bosforze i kulinarna uczta w sercu miasta. Podróż przez wieki od meczetów z bogato zdobionymi wnętrzami, zachwycających pałaców po orientalne bazary. Turecka gościnność i urozmaicona kuchnia. Zabytkowa starożytna cysterna z marmurowymi kolumnami. Klimatyczna dzielnica Balat, swoisty tygiel kulturowy i religijny, w której zachowała się autentyczna osmańska architektura. Kolacja sylwestrowa z napojami i pokazem tańca w restauracji z przepięknym widokiem na meczet Hagia Sophia.
Dzień 1:STAMBUŁ
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Stambułu. Transfer do 5* butikowego hotelu w sercu fascynującego miasta, dziesięć minut spacerkiem od świątyni Hagia Sophia. Po odpoczynku lekki posiłek zaserwowany w pokoju w hotelu. Nocleg w hotelu.
Dzień 2:STAMBUŁ
Pierwsze zetknięcie się z tą arcyciekawą metropolią. Całodniowe zwiedzanie i wizyta w najważniejszych zabytkach dawnego Konstantynopola. Hipodrom – imponująca arena dawnych wyścigów konnych i rydwanów, Hagia Sophia – zachwycająca Świątynia Bożej Mądrości. Błękitny Meczet – jeden z najwspanialszych przykładów islamskiej architektury w Stambule. Wizyta w zabytkowej cysternie, największej z kilkuset starożytnych cystern. Cysterna Bazyliki, zwana również Pałacem Jerebatan (tur. Yerebatan Sarayı), to jedna z cenniejszych starożytnych cystern, której sklepienie podparte jest ponad trzystoma marmurowymi kolumnami. Obiad w trakcie zwiedzania. Wielki Bazar. Okazja, by poczuć prawdziwy klimat tradycyjnego bazaru i zanurzyć się w feerii barw, zapachów, wyszukanych towarów. Czas wolny na zakupy w miejscu, gdzie na każdym kroku można znaleźć ślady tureckiej sztuki i kultury przy zapachu tureckiej kawy i najbardziej egzotycznych przypraw z całego świata. Kulinarna uczta podczas powitalnej kolacji w restauracji znajdującej się w stylowych i zabytkowych wnętrzach.
Dzień 3:STAMBUŁ -
wieczór sylwestrowy Zwiedzanie Pałacu Dolmabahce – dawnej rezydencji sułtanów, będącej pierwszą taką budowlą w Stambule w stylu barokowym. Zbudowany nad europejskim brzegiem Bosforu, Pałac Dolmabahce służył następnie jako oficjalna siedziba Mustafy Kemala Ataturka. Następnie rejs prywatną łodzią po Bosforze. Kieliszek wina lub piwa umili niezwykłe wrażania z rejsu. Okazja do podziwiania miasta z innej perspektywy. Obiad w lokalnej restauracji. Wizyta na słynnym Egipskim Bazarze. Powrót do hotelu.
Kolacja sylwestrowa w restauracji w wyjątkowej lokalizacji z wieczorem tureckim. Kolacja serwowana, w tym przystawki zimne oraz ciepłe, sałatka, główne danie do wyboru, desery oraz lokalne napoje bez limitu. Pokaz tańca w towarzystwie DJ-a. O północy toast. Powrót spacerkiem do hotelu.
Dzień 4:STAMBUŁ
Leniwy poranek i późne śniadanie. Wizyta w Pałacu Topkapi - wzniesiona w XV wieku okazała rezydencja sułtanów z pięknie ozdobionymi bramami, dziedzińcami i pawilonami. Wizyta również w Haremie. Plac Taksim z Pomnikiem Republiki, uważanym za serce nowoczesnego Stambułu (europejska część). Obiad w lokalnej restauracji. Spacer Aleją Istiklal Caddesi, głównym bulwarem dla pieszych, wzdłuż którego kursują zabytkowe tramwaje oraz przy którym stoją neoklasycystyczne czy neogotyckie budynki. Dzielnica Taksim przyciąga bogatą ofertą kulinarną, kulturalną oraz ożywionym handlem. Można tutaj natknąć się na sklepy z antykami, ekskluzywne butiki, kawiarnie w maleńkich uliczkach czy odwiedzić restauracje, znajdujące się na dachach kamienic z widokiem na Bosfor. Kolacja w lokalnej restauracji. Powrót do hotelu.
Dzień 5:STAMBUŁ
Wizyta w dawnej żydowskiej dzielnicy Balat, w której zachowała się autentyczna osmańska architektura. Charakterystyczny klimat dzielnicy tworzą brukowane, strome uliczki otoczone kolorowymi fasadami budynków. Swoisty tygiel kulturowy i religijny sprawia, że Balat stanowi niezmiernie ciekawą dzielnicę na tle innych. Obok synagog znajdują się cerkwie, meczety oraz kościoły, a społeczności żyją ze sobą w pokoju. Warto zanurzyć się w labiryncie uliczek, przysiąść w jednej z kawiarenek, by poczuć niezwykłą atmosferę dzielnicy Balat. Chwila relaksu w lokalnej kawiarni i okazja do skosztowania słodyczy i tureckiej kawy czy aromatycznej herbaty. Następnie wizyta w prawosławnej Cerkwii św. Szczepana, zwanej również Kościołem Bułgarskim. Pożegnalny obiad. Na zakończenie zwiedzanie meczetu Rustema Paszy. Po południu transfer na lotnisko. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.
I RATA:3000 PLN - płatna przy zapisie
II RATA:płatna na 45 dni przed wyjazdem
Cena obejmuje:
- przeloty międzynarodowe rejsowymi liniami lotniczymi,
- transfery lotniskowe,
- przejazdy klimatyzowanym autokarem,
- 4 noclegi; zakwaterowanie w butikowym hotelu 5* w doskonałej lokalizacji, pokoje 2-os.; dopłata do pokoju 1-os. 1900 PLN,
- 4 śniadania, 4 obiady oraz 3 kolacje oraz lekki posiłek w hotelu room service – w tym;
- kolacja sylwestrowa serwowana z bogatym wyborem dań i lokalnymi napojami bez limitu,
- kolacja w stylowej restauracji,
- słodki poczęstunek z kawą w kawiarni,
- rejs po Bosforze z kieliszkiem wina,
- wieczór sylwestrowy z wyśmienitą kolacją w lokalnej restauracji z przepięknym widokiem, z tanecznym show przy akompaniamencie DJ-a i toastem o północy,
- bilety wstępu do zwiedzanych obiektów,
- opiekę polskiego pilota,
- usługi lokalnych przewodników/przewodnika,
- ubezpieczenie Signal Iduna (NNW, KL, bagaż).
UWAGA !:
- Zgodnie z Warunkami uczestnictwa do ceny imprezy zostanie doliczona składka na TFG - 13 PLN oraz składka na TFP - 13 PLN.
- Polacy mogą podróżować do Turcji zarówno z paszportem jak i dowodem osobistym. Paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki. W paszporcie powinna być min. 1 strona wolna.
- Na napiwki należy zabrać ok. 50 EUR
- Cena nie obejmuje napojów do obiadów i kolacji, poza wymienionymi w programie.
Uprzejmie informujemy, że więcej informacji o składkach na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy, dostępnych jest na naszym blogu we wpisie zatytułowanym
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz PomocowyTerminy:29.12 - 02.01.2026, 14980.00 PLN
napiwki ok. 50 EUR, pozostałe napoje do obiadów i kolacji, poza wymienionymi w programie
KL 30 000 EUR (w tym CP), NNW 10 000 PLN, BP 1000 PLN, OC 30 000 EUR