WŁOCHY – Emilia–Romania dla Koneserów w stylu slow travel:Szlakiem kulinarnego i historycznego dziedzictwa w stylu slow travel
Wyjątkowa podróż pośród malowniczych wzgórz porośniętych winoroślą, gdzie wznosi się imponująca posiadłość z zabytkowym pałacykiem z 1705 roku. Podróż, która będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Smaki, zapachy, piękne krajobrazy, zabytkowe wnętrza i autentyczne włoskie Dolce Vita tworzą tutaj wyjątkowy klimat. To miejsce, które powstało z pasji do piękna. Otaczająca natura, piękne ogrody, winnice, doskonałe kulinarne specjały, szlachetne wina gwarantują niezapomniany pobyt. Bolonia, miasto pełne historii i pięknej architektury, którego wizytówką są zabytkowe portyki, jak również fenomenalna kuchnia. Modena słynąca z jej dziedzictwa kulinarnego - tradycyjnego octu balsamicznego i marki Ferrari. Ravenna z bezcennymi mozaikami. Warsztaty, pokazy, degustacje dostarczą wspaniałych wrażeń.
Dzień 1:EMILIA ROMANIA – VARIGNANA
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw Logos Tour. Wylot do Włoch. Przylot do Wenecji. Transfer do przepięknej posiadłości w okolicy Bolonii. Na rozległym terenie znajduje się zabytkowy pałacyk – wizytówka miejsca, kompleks hotelowy wkomponowany pięknie w otoczenie, malownicze winnice, piwniczka z winami, gdzie odbywają się warsztaty i degustacje, kilka restauracji, z których każda ma swój niepowtarzalny klimat, centrum SPA z basenami i saunami, a wszystko to w otoczeniu przepięknego ogrodu i okalających wzgórz. Zakwaterowanie na 4 noce. Chwila odpoczynku. Spotkanie w tutejszej piwniczce na wyjątkowe doświadczenie degustacyjne. Powitalna degustacja win produkowanych w tutejszej winnicy w towarzystwie oliwy z oliwek o wybornym smaku oraz lokalnych przysmaków. Wszystkie produkty są najwyższej jakości i pochodzą z tutejszych upraw. Wieczorem powitalna kolacja w restauracji na terenie posiadłości, wyśmienite dania w towarzystwie wina.
Dzień 2:BOLONIA – VARIGNANA
Śniadanie w przepięknej scenerii. Po śniadaniu wycieczka autokarem do Bolonii, gdzie w otoczeniu zabytkowych murów i architektonicznych perełek spacer i odkrywanie smaków podczas Food Tour. Zwiedzanie historycznego centrum miasta Bolonia z przewodnikiem. Na początku serce Bolonii, czyli Piazza Maggiore z fontanną Neptuna, Bazylika św. Petroniusza, Pałac dell’Archiginassio, niegdyś siedziba najstarszego uniwersytetu w Europie, obecnie biblioteka, jedna z najważniejszych w Europie z niezwykle cennymi zbiorami. Zanurzenie się w historii i ciekawych opowieściach podczas odkrywania pięknych, kolejnych zakątków miasta spacerując pod słynnymi portykami. Wpisane na listę UNESCO portyki w Bolonii, czyli arkady są symbolem miasta i sprawiają, że można je zwiedzać o każdej porze roku. Ich łączna długość to aż 53 kilometry, w tym 38 kilometrów w samym centrum. Następnie niezapomnianie doświadczenie degustacyjne podczas sekretnego Food Tour. Maleńkie trattorie, kawiarnie, sklepy rzemieślnicze ukryte w labiryncie uliczek. Postoje na degustacje lokalnych produktów, potraw i szlachetnych trunków. Tradycyjny powitalny słodki poczęstunek. Pierwsza wizyta w jednej z najstarszych Salumeria w mieście i okazja do wysłuchania opowieści o lokalnych wędliniarskich produktach i słynnych pastach. Przejście do jednej z Osteria, która szczyci się sławą i długoletnią historią. Degustacja wybornych wolno dojrzewających szynek Prosciutto di Parma, Mortadella di Bologna, słynnego sera Parmigiano Reggiano i innych przekąsek w towarzystwie wina. Obiad w lokalnej restauracji na targu. Po niezwykłych przeżyciach kulinarnych powrót do posiadłości i czas na kolejne doznania tym razem podczas pobytu w SPA. Tutejsze SPA to kompleks saun, basenów, pryszniców sensorycznych, grot i miejsc zapewniających relaks, odnowę i ukojenie. 3 – godzinny program obejmuje - baseny z hydro-masażami, saunę fińską, saunę śródziemnomorską, łaźnię turecką, prysznice sensoryczne, dwie groty, pokój relaksacyjny z kącikiem do parzenia herbaty. Po zasłużonym wypoczynku wieczór i kolacja we własnym zakresie.
Dzień 3:MODENA – VARIGNANA
Po śniadaniu wycieczka do jednego z najpiękniejszych miast regionu Emilia-Romania – Modeny. Miasto słynie nie tylko z zabytków klasy UNESCO jak Wielki Plac (Piazza Grande) z katedrą oraz dzwonnicą zwaną Ghirlandina, ale również z Muzeum Ferrari i oryginalnego octu balsamicznego. Miasto przez wieki rządzone było przez potężny ród d'Este. Stąd wywodzi się słynna na całym świecie marka Ferrari. Zwiedzanie Muzeum Enzo Ferrari. Następnie spacer w historycznym centrum. Czas wolny na odkrywanie urokliwych zakątków. Modena to także miasto rodzinne Luciano Pavarottiego. W jego domu powstało muzeum Casa Museo Luciano Pavarotti. Wizyta w fabryce oryginalnego octu balsamicznego, który jest dziedzictwem kulinarnym Modeny, zwany był niekiedy „lokalnym czarnym złotem”. Okazja do degustacji różnorodnych balsamicznych octów (o różnym czasie 8-12-25 lat dojrzewania/leżakowana w drewnianych beczkach), by odkryć tę głęboko zakorzenioną tradycję w tym regionie. Powrót do rezydencji. Serwowana 3 - daniowa kolacja w lokalnej Trattorii z winem.
Dzień 4:REGION FORLI – RAVENNA – VARIGNANA
Po śniadaniu przejazd do Regionu Forli. Czas na warsztaty pokazowe Piadina Romagnola Demo Class. Uczestnicy zasiądą naprzeciw Szefa kuchni i z tej perspektywy będą mieli okazję obejrzeć proces przygotowania słynnego dania z tego regionu. Piadina Romagnola, zwana także „piada” – ponadczasowy klasyk kuchni włoskiej i street foodu, pochodzący z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech. Piadina to podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z praktycznie dowolnym nadzieniem w wielu odsłonach. Następnie przejazd do Ravenny. Zwiedzanie miasta, które słynie z unikatowych, znakomicie zachowanych i bezcennych w skali świata bizantyńskich mozaik. Najważniejszym zabytkiem miasta jest Bazylika San Vitale (św. Witalisa). Następnie można odwiedzić miejsca związane z poetą i filozofem Dante Alighieri. Powrót do rezydencji. Wieczorem pożegnalna kolacja serwowana 4-daniowa z winem.
Dzień 5:WENECJA
Czas wolny na nieśpieszne śniadanie. Transfer na lotnisko w Wenecji. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.
I RATA:3000 PLN - płatna przy zapisie
II RATA:płatna na 65 dni przed wyjazdem
Cena obejmuje:
- bezpośrednie przeloty międzynarodowe rejsowymi liniami w klasie ekonomicznej,
- przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem,
- prywatne transfery,
- 4 noclegi w 4* butikowym hotelu na terenie stylowej i historycznej posiadłości włoskiej w malowniczej lokalizacji; pokoje 2-os., dopłata do pokoju 1-os. 3000 PLN,
- 4 śniadania z wyborem wyselekcjonowanych naturalnych produktów z lokalnego gospodarstwa należącego do posiadłości
- powitalna serwowana 4-daniowa kolacja w restauracji na terenie rezydencji, woda, kawa 1/3 wina,
- lunch z winem w lokalnej restauracji na targu w Bolonii,
- serwowana 3 – daniowa kolacja w Trattorii, woda, kawa, 1/3 wina,
- pożegnalna, serwowana 4-daniowa kolacja w restauracji na terenie rezydencji, woda, kawa 1/3 wina,
- street food tour w Bolonii,
- spacer Bio Walking w winnicy,
- 3-godzinną wizytę w kompleksie saun, łaźni, grot i basenów SPA,
- wizyta w lokalnej piwniczce na terenie rezydencji wraz z warsztatami degustacyjnymi,
- wszystkie degustacje wymienione w programie,
- wizyta w fabryce octu balsamicznego i degustację,
- warsztaty pokazowe Piadina Romangola,
- bilety wstępu do zwiedzanych obiektów,
- opiekę polskiego pilota,
- usługi lokalnych przewodników w wybranych dniach i godzinach,
- city tax,
- ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NNW, bagaż).
UWAGA !:
- Zgodnie z Warunkami uczestnictwa do ceny imprezy zostanie doliczona składka na TFG - 10 PLN oraz składka na TFP - 10 PLN.
- Na zwyczajowe napiwki należy przeznaczyć ok. 60 EUR.
Uprzejmie informujemy, że więcej informacji o składkach na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy, dostępnych jest na naszym blogu we wpisie zatytułowanym
Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz PomocowyTerminy:08.09 - 12.09.2025, 14970.00 PLN
29.09 - 03.10.2025, 14970.00 PLN
KL 17 000 EUR (w tym CP), NNW 10 000 PLN, BP 1000 PLN, OC 30 000 EUR