Dzień 1
Spotykamy się na wybranym lotnisku, udajemy do stanowiska odpraw i wylatujemy (z przesiadką) do Denpasar. To początek naszej wycieczki do Indonezji.
Dzień 2
Po przesiadce i kolejnym locie lądujemy w końcu na półkuli południowej. Po indonezyjskich odprawach jedziemy do hotelu. Tam czeka nas zasłużony wypoczynek po długim rejsie. Potem, jeśli tylko siły nam pozwolą, możemy udać się na kolację (płątną indywidualnie). Później już tylko zasłużony sen!
Dzień 3
Wypoczęci idziemy na hotelowe śniadanie. Potem jedziemy do portu, gdzie wsiadamy na motorówkę, którą płyniemy na wysepkę Gili Trawangan. Po dopłynięciu powita nas miejscowy przewodnik, z którym pojedziemy do naszego hotelu. To jedna z pierwszych niespodzianek naszej wycieczki do Indonezji – pojedziemy nie np. busem, ale konnymi furmankami, nazywanymi tutaj Cidomo, które służą tu jako taksówki. Kwaterujemy się w hotelu, a popołudnie spędzamy na odpoczynku. Wieczorem chętni mogą też udać się do jednej z lokalnych knajpek na indonezyjską kolację.
Dzień 4
Po wczesnym śniadaniu w hotelu wracamy do portu, gdzie rozpocznie się wyjątkowa wycieczka po wyspach wokół. Atrakcjami dnia będzie z pewnością snorkowanie (sprzęt jest płatny dodatkowo, można też przywieźć swój z Polski) pośród tysięcy gatunków kolorowych rybek, żyjących pośród bajecznie barwnych korali i żółwi.
Nasz rejs wokół wysp w sąsiedztwie słynnej Lombok odbędzie się na pokładzie łodzi ze szklanym dnem i z postojami w najpiękniejszych miejscach. Zatrzymamy się m.in. w sąsiedztwie wyspy Gili Meno nad słynnymi podwodnymi postaciami, przy ośrodku żółwi przy wyspie Gili Trawangan oraz obok Gili Air. Snorkowanie odbędzie się z miejscowym przewodnikiem nurkowym, podczas, gdy kapitan pozostanie na pokładzie.
Wracamy do hotelu na lunch, a po południu oddajemy się błogiemu lenistwu.
Dzień 5
Dziś możemy sobie pozwolić na niespieszne śniadanie, czeka nas bowiem dzień pełnego odpoczynku. Można spędzić dzień na plażach, ale można również wypożyczyć rower, eksplorować wyspę konnymi taksówkami, wybrać się na kajaki morskie lub zdecydować się na dowolną inną aktywność na plaży.
Dzień kończymy kolacją, którą zjemy w hotelu.
Dzień 6
Po śniadaniu wykwaterujemy się z hotelu, udamy się na przystań, skąd motorówką popłyniemy na sąsiednią wyspę Lombok. U celu podróży czekać będzie na nas bus, który zabierze nas na wycieczkę po wyspie, pośród niesamowitej, dziewiczej przyrody. Co więcej - towarzyszyć nam będą widoki na trzy wyspy, na których byliśmy dwa dni wcześniej, a także na zielone wzgórza porośnięte palmami kokosowymi. Będziemy mijać piękne pola ryżowe, miejscową świątynię koło Mataram oraz tkalnię. Na trasie tego dia naszej wycieczki do Indonezji znajdzie się również kilka mniejszych wiosek, w tym słynna tradycyjna wioska o owalnym kształcie oraz domu kryte strzechą w Ende. W ciągu dnia zaprosimy Was na lunch w jednej z miejscowych knajpek.
Pod koniec dnia dotrzemy do hotelu na zasłużony wypoczynek.
Dzień 7
Rano zjemy hotelowe śniadanie, a po nim czeka nas nieco wypoczynku. W godzinach południowych rozpoczniemy półdniową wycieczkę po wyspie Lombok, podczas której zapoznamy się z fascynującą kulturą Sasak.
Zatrzymamy się w Letnim Pałacu Narmana, przy sztucznym jeziorze, którego kształt przypomina Segaranak – słynne jezioro w kalderze wulkanu Rinjani. Pałac zbudowano w XVIII wieku, a jego budowniczym był Raja Anak Agung. Był on wówczas już zbyt stary, aby wspiąć się do autentycznego Rinjani, aby składać tam ofiary.
Później udamy się na północ, aby zobaczyć kilka górskich wiosek z tradycyjnymi domami zwanymi Nyiurbaya. Zobaczymy tu miejscową ludność produkującą kosze, noszącą drewno na opał, gotującą lub suszącą na podwórkach na słońcu rozmaite produkty rolne.
Kolejnym postojem będzie Lingsar, wielka świątynia licząca sobie ponad 300 lat, będąca jednocześnie symbolem harmonii pomiędzy różnymi religiami obecnymi w Indonezji.
Wieczorem będziemy obserwować wspaniały zachód słońca nad sąsiednim Bali, a potem udamy się na kolację i wrócimy na nocleg.
Dzień 8
Po śniadaniu dotrzemy na lotnisko, skąd polecimy do Labuan Bajo na wyspie Komodo. Tam spotkamy naszego lokalnego przewodnika i wspólnie rozpoczniemy wycieczkę. Na początek odwiedzimy jaskinię Batu Cermin, oddaloną ok. 5 km od miasteczka. Aby się tam dostać, trzeba podejść ok. 15 minut, a potem wspinać się przez chwilkę dość stromym zboczem. Jaskinia ma 75 x 5 metrów i pełna jest szaty naciekowej. Wejście prowadzi krótkim (ok. 6 metrów) wąskim tunelem, za którym można się w pełni rozprostować. Światło słoneczna wpada tu przez dziurę w sklepieniu, a potem odbija się na kamiennych ścianach, jak w lustrze. Stąd właśnie indonezyjska nazwa Batu Cermin, co oznacza Kamienne Lustro.
Po emocjach związanych ze zwiedzaniem jaskini jedziemy do hotelu, gdzie zakwaterujemy się. Wieczorem warto oczywiście wybrać się też na kolację (płatną indywidualnie).
Dzień 9
Śniadanie zjemy w hotelu, a potem spod hotelu bus zabierze nas do portu. Tu wsiądziemy na drewnianą łódź, na pokładzie której czeka nas ok. 2,5-godzinny rejs na wyspę Rinca (podczas przeprawy zjemy również lunch). Po przybiciu na Rince będziemy mieć okazję obserwować słynne smoki z Komodo w ich naturalnym środowisku. Oprócz słynnych gadów towarzyszyć nam będą również jelenie, konie, rozmaite gatunki egzotycznego ptactwa oraz dzikie bawoły.
Później popłyniemy na wyspę Kalong, słynącą z tysięcy nietoperzy unoszących się nad wyspą w trakcie zachodu słońca. Wieczorem na pokładzie zjemy kolację, a później przeniesiemy się do kajut, aby spędzić noc na wodzie.
Dzień 10
Rano zjemy śniadanie na łodzie, a potem popłyniemy na wyspę Padar. Po przybyciu tam pójdziemy na wycieczkę na okoliczne wzgórze, skąd rozpościerają się fantastyczne widoki.
Później popłyniemy na wyspę Długiej Różowej Plaży, gdzie chętni będą mieć kolejną okazję, aby popływać lub posnorkować w ciepłych wodach. A ci, którzy będą chcieli nieco po prostu wypocząć, będą mogli plażować na białym piasku na tej wyspie. Podczas postoju będzie też serwowany lunch.
Później skierujemy się ponownie na Komodo. Po dopłynięciu podejdziemy (ok. 2,5km) do Banugulung, aby tam obserwować słynne warany, których długość osiąga nawet 3 metry, a waga – do 150 kg. Całkowita populacja tych gadów jest szacowana od 3500 do 5000 osobników. Zamieszkują one wyspy Komodo, Padar i Rinca.
Wieczorem wracamy na łódź, gdzie zjemy kolację i ponownie udamy się do kajut.
Dzień 11
Po ostatnim śniadaniu na łajbie wyruszymy w rejs na Taka Makasar. Tam czeka nas kolejna szansa pływania lub snorkowania. Później, po lunchu na pokładzie, weźmiemy kurs na wyspę Kanawa. Znajdują się tutaj dwa wybitne wzgórza, oferujące fantastyczną panoramę ze szczytów. Na końcu popłyniemy do Labuanbajo, gdzie zakwaterujemy w hotelu. Wieczorem pójdziemy na kolację (płatną we własnym zakresie).
Dzień 12
Zjemy ostatnie śniadanie na tej wyspie, po czym spakujemy się i pojedziemy na lotnisko. Stamtąd polecimy na Bali, a po wylądowaniu - do hotelu. Resztę dnia spędzimy na błogim lenistwie na Bali. Wieczorem zapewne wspólnie udamy się do jednej z miejscowych knajpek na kolację (płatną indywidualnie).
Dzień 13
Zjadłszy hotelowe śniadanie jedziemy do Jatiluwih. Tam znajdują się słynne indonezyjskie tarasy ryżowe, wpisane na Listę UNESCO. Tutejsze pola słyną również z tradycyjnego systemu irygacyjnego Subak, który jest doskonałym dowodem na harmonijne współżycie Balijczyków w ich naturalnym środowisku.
Później udamy się do Bedugul, gdzie zobaczymy dziewicze jezioro Bratan oraz ikoniczną wręcz świątynię Ulun Danu Beratan. Ta unikatowa pagoda odbija się w wodach jeziora i jest poświęcona Dewi Danu, bogini wody, płodności i jezior. Jest z pewnością jednym z symboli Bali, prezentowanym na pocztówkach, w filmach, social mediach czy materiałach reklamowych. Tutaj nie sposób nie być!
Na koniec dnia odwiedzimy Tanah Lot, a po drodze (zależnie od sezonu) zatrzymamy się, aby zdegustować słynne duriany. Tanah Lot to kolejna z ikon Bali oraz jeden z najważniejszych kulturowo punktów na mapie wyspy. Tanah Lot jest świątynią położoną na skalistej wysepce, otoczonej wodami Oceanu Indyjskiego oraz oferującej zapadające w pamięć widoki.
W ciągu dnia zjemy dodatkowo lunch, a na nocleg udamy się na południowe wybrzeże Bali.
Dzień 14
Po hotelowym śniadaniu zaprosimy Was na wisienkę na torcie naszej wycieczki do Indonezji – na dzień kulinarny. Będzie to spotkanie z autentyczną kuchnią balijską, wykorzystującą tradycyjne składniki oraz metody przygotowania. Dzień rozpocznie się dość wcześnie od wizyty na targowisku Ubud, gdzie kupimy świeże zioła i przyprawy, chrupiące warzywa i co-nieco mięs. Pojedziemy do wioski w sąsiedztwie, gdzie jeden z gospodarzy będzie nas wprowadzał w tajniki potraw z wyspy Bali. Na koniec oczywiście zjemy to, co przygotowaliśmy!
Po lunchu zobaczymy jeszcze Pałac Ubud oraz miejscowy rynek z rękodziełem. Po południu wrócimy do hotelu, a po odpoczynku będziemy mogli udać się na ostatnią indonezyjską kolację (płatną indywidualnie).
Dzień 15
Rano czeka nas najpierw hotelowe śniadanie, a potem transfer na lotnisko i wylot. To już koniec naszej wycieczki do Indonezji. W ciągu kilkunastu godzin lotu (z przesiadką) będziemy mogli wspominać spędzone wspólnie dni!
Uwaga - zależnie od rozkładu lotów wylot z Bali może nastąpić poprzedniego, tj. 14. dnia wyprawy do Indonezji.